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Event Report: Food Popup Day

2023年1月開催 「Food Popup Day」イベントレポート

The inaugural Shibuya Food Popup Day was held on the 20th January 2023, showcasing international plant-based foods and food tech startups. The brainchild of Shibuya Startup Support and in cooperation with Tobitate! Study Abroad JAPAN, EKKYO.HUB, and SUNRYSE, the event focused on inspiring the development of the plant-based products in Japan and helping foreign startups take the first steps to enter the Japanese market.

2023年1月20日に、東京・渋谷区にて、海外のプラントベース食品とフードテックスタートアップを集めた1日限定ポップアップイベント「Food Popup Day in Shibuya」を開催しました。このイベントは、Shibuya Startup Support(以下、SSS)と、トビタテ!留学JAPAN、EKKYO HUB、SUNRYSEの協力で開催されました。日本初のプラントベース商品開発に向けたインスピレーションにつながるきっかけとなること、海外スタートアップの日本市場検討・進出の一歩をサポートすることを目的に実施しました。

Plant-Based Products and Food Tech from Around the World

 

A total of 24 companies exhibited their products during the daytime session, as well as a there being a variety of plant-based products sold in Europe on display. Exhibition was done by genre, such as “Super food from sea” (companies dealing with seaweed) and “Nippon taste x startups” (companies developing products based on the idea of Japanese taste, such as miso and soy sauce).

Participants filled out a questionnaire that was shared directly with the startups, where they evaluated each product and wrote a message to the founders.

世界中からプラントベース商品・フードテックが集結

 

昼の部では合計24社の商品展示が行われ、他にもヨーロッパ地域のスーパーで販売されているプラントベース商品なども紹介しました。また会場では「Super food from sea」(海藻を扱っている企業)、「Nippon taste x startups」(味噌、醤油などの日本の味をアイデアとした商品を開発している企業)などのジャンルごとに展示しました。

 

参加者には、スタートアップに直接共有されるアンケートに回答いただき、それぞれの商品への評価やファウンダーへのメッセージを記入していただきました。

Startups

 

OATLY(Sweden): Pioneer of plant-based milk

Seatrients (Sweden): Smoothie powder made from fair trade seaweed from the Caribbean

Mushlabs (Germany): Using mushrooms to produce alternative proteins to create a sustainable food production system

VlyFoods (Germany): Developing plant-based milk made from peas

Kåska(Finland): Creating low-alcohol casual drinks

Happy Ocean Foods (Germany): Producing alternative seafood using plant-based proteins and algae

wiener Miso (Austria): Producing miso products using local ingredients

Bosque Foods (Germany/USA): Producing chicken, bacon, and other products by cultivating mushroom mycelium

Foodetective Business (France): Platform for restaurants with menus, reservations, integration with online delivery services, and TooGoodToGo (future) functionality

Formo (Germany): Cellular agriculture startup offering the next generation of dairy products

Messob Foods (Sweden): Gluten-free granola out of teff, nutritious grains native to Africa

Oceanfruit (Germany): Producing vegan snacks made with European seaweeds

Bluana (Romania): Developed plant-based salmon and tuna sashimi using pea protein, potato protein, and Indian moringa as ingredients

LAORI (Germany): For sober curious people. Offers sugar-, additive- and hangover-free alternative to alcoholic beverages without changing the taste

The Raw Bake Station (UK): Offering gluten-, dairy-, peanut-, and refined-sugar-free cookies

VOLÉE (Germany): Produces and sells alcohol-free, 100% organic aperitif that aims to bring everyone to the table

Northern Company (Norway): Offering handpicked, naturally grown sea vegetables from Norway

Nordic Umami Company (Finland): Developing carbon-neutral, plant-based flavor enhancers based on food industry by-products

b.culture (Norway): Developing fermented foods based on Koji and mushrooms focusing on byproducts and sustainability

waterdrop® (Austria): Providing melt-and-drink flavored tablets that use 98% less plastic and CO2

Soil Scout Ltd (Finland): A fully buried, underground wireless soil sensor and soil monitoring solution that keeps soil in top condition while reducing costs

Culture Biosciences (U.S.A.): Providing cloud-based bioreactors to help scale up and commercialize research results

Kingdom Supercultures (U.S.A.): Transforming the consumer goods industry by combining microbial characterization and machine learning to harness naturally occurring microorganisms

Axiom Cloud (U.S.A.): Optimizes operations in supermarkets and warehouses by optimizing energy consumption in large refrigerators and freezers and diagnosing the cause of malfunctions

出展いただいたスタートアップ

 

OATLY(スウェーデン):プラントベースミルクのパイオニア

 

Seatrients(スウェーデン):カリブ海でとれた海藻を用いてスムージーパウダー

 

Mushlabs(ドイツ):キノコを用いて代替タンパク質を産み出し持続可能な食糧生産システムを実現

 

VlyFoods(ドイツ):”no milk today” をコンセプトにえんどう豆を原料とするプラントベースミルクを開発

 

Kåska(フィンランド):低アルコールの蒸留酒を製造

 

Happy Ocean Foods(ドイツ):植物由来のタンパク質と藻類を活用し、代替シーフードを開発

 

wiener miso(オーストリア):現地の素材を利用した味噌を開発

 

Bosque Foods(ドイツ・アメリカ):キノコの菌糸体を培養してチキンやベーコンなどを開発

 

Foodetective Business(フランス):メニューや予約、オンラインデリバリーサービスと連携したオールインワンのプラットフォーム

 

Formo(ドイツ):次世代の乳製品を提供する細胞農業スタートアップ

 

Messob Foods(スウェーデン):「テフ」を用いたグルテンフリーグラノーラを展開

 

Oceanfruit(ドイツ):ヨーロッパの海藻を使ったヴィーガンスナックを提供

 

Bluana(ルーマニア):原材料にエンドウ豆プロテイン、ポテトプロテイン、インド産モリンガを用いて、プラントベースの刺身を開発

 

LAORI(ドイツ):ソバーキュリアスの人々にも。味は変えずにアルコールだけを抜いた砂糖、添加物、二日酔い無しの酒代替飲料を開発・提供

 

The Raw Bake Station(イギリス):グルテン、乳製品フリーでアーモンドバターを使用したクッキーを展開

 

VOLÉE(ドイツ):”Everyone comes to table”をテーマに全ての人が同じテーブルにつけることを目指すノンアルコールのオーガニック食前酒を製造・販売

 

Northern Company(ノルウェー):北大西洋にて採取した海藻を食品としてノルウェー市場に。海藻製品のブランドを展開

 

Nordic Umami Company(フィンランド):食品業界の副産物をベースとするカーボンニュートラルで植物由来の旨味調味料を開発・提供

 

b.culture(ノルウェー):食品の副産物やサステナビリティに焦点を当て、麹やキノコを用いた発酵食品を展開

 

waterdrop®(オーストリア):溶かすだけでドリンクに。プラスチックとCO2の使用量98%削減するフレーバータブレット

 

Soil Scout Ltd(フィンランド):完全埋設型の地下ワイヤレス土壌センサーで、コストを抑えつつ土壌を最高の状態に保つ土壌モニタリングソリューション

 

Culture Biosciences(アメリカ):クラウド型のバイオリアクターを提供し、研究成果のスケールアップ・商業化をサポート

 

Kingdom Supercultures(アメリカ):微生物の特性解析と機械学習を組み合わせることで自然由来の微生物を活用し、消費財業界に変革をもたらす

 

Axiom Cloud(アメリカ):大型の冷蔵庫・冷凍庫におけるエネルギー消費量最適化や故障時の原因診断を可能にすることでスーパーマーケットや倉庫における運用を最適化

Delicious finger foods and drinks by partner companies

 

Networking and product tasting were rolled into one, with an evening session of finger foods and drinks provided by partner companies.

 

OATLY (Sweden): Pioneer of plant-based milk

Sea Vegetable (Japan): Seeks to cultivate delicious laver naturally in the sea, where it has been drastically depleted. Serving Tosakanori salad and green laver popcorn

yours + ours (Japan): Offering VEGAN fruit oatmeal with all-natural ingredients and no additives

Kewpie (Japan): Serving HOBOTAMA open sandwiches made with plant-based ingredients and eggs

夜の部にて、協賛いただいたパートナー企業

 

夜の部ではネットワーキングと試食がメインで行われ、協賛企業によるフィンガーフードが提供されました。

 

 

Oatly(スウェーデン):プラントベースミルクのパイオニア

 

Sea Vegetable(日本):海藻が激減する海での海藻の栽培を通して、生態系を豊かに育みながら、今まで流通してこなかった美味しい海藻を届けるという好循環のモデルを回すことに力を入れている。トサカノリのサラダと青のりポップコーンを提供

 

yours + ours(日本):原材料が全て自然由来で添加物なしのVEGANフルーツオートミールを提供

 

キューピー(日本):植物由来の原料で卵らしさを楽しめるHOBOTAMAオープンサンドを提供

We will continue to support food-related and food-tech startups. Please follow us on social media for upcoming events and seminars!

 

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SSSは、今後も食関連やフードテックのスタートアップのサポートに更に力を入れてまいります。今後開催するイベントやセミナーはソーシャルメディアにて公開いたしますので、ぜひフォローをお願いいたします。

 

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