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Event Report: Food 4 Future & a Visit to Basque Country, Spain

2023年5月開催「Food 4 Future」イベントレポート&スペイン・バスク地方視察

On May 16-18th 2023, Shibuya Startup Support (SSS) went to Food 4 Future, a foodtech conference in Bilbao, Spain as a part of a delegation from the Embassy of Spain in Japan. We also organized “Japan Meets Bilbao” with the local foodtech community on the day before the conference, as well as visited Basque Culinary Center and AZTI to learn more about the unique foodtech startup ecosystem in the Basque region of Spain.

Shibuya Startup Support(以下、SSS)は、2023年5月16-18日にスペイン・ビルバオで開催されたフードテックカンファレンス「Food 4 Future」にスペイン大使館の視察団として参加しました。イベント前日には現地のフードテックコミュニティと一緒に「Japan Meets Bilbao」を開催しました。また、イベント期間中にはBasque Culinary CenterAZTIを訪問し、スペイン・バスク地方のフードテックスタートアップエコシステムの視察を行いました。

Event venue for Food 4 Future (Photo: Shibuya City)

「Food 4 Future」イベント会場(写真:渋谷区)

Food 4 Future

 

This year, Japan was selected as the guest country at Food 4 Future. This foodtech conference, now in its third year, has a guest country every year, and the Netherlands and Israel were selected in the past. The reasons for Japan’s selection this time were that both Japan and Spain have rich food cultures, and that 36% of Spain’s exports to Japan are food-related, indicating the strong bilateral ties in food.

We had a booth at JETRO’s Japan Pavilion at the event venue and the Embassy of Spain in Japan set up business matchings for SSS with local startups interested in expanding Japan.

「Food 4 Future」への出展

 

今年で3回目の開催となった「Food 4 Future」は毎年ゲストカントリーを設けており、今年は日本が選ばれました。過去にはオランダ、イスラエルが選ばれており、今回日本が選ばれた理由として、日本とスペインがともに食文化が豊かであることや、スペインの対日輸出の36%が食関連であり、食における2国間の結びつきが強いことが挙げられていました。

イベント当日、SSSでは会場内のJETROのJapanパビリオンにてブースを出展し、在日スペイン大使館のサポートにより、日本進出に興味がある現地のスタートアップとのビジネスマッチングを行いました。

“Japan Meets Bilbao” (Photo: Shibuya City)

「Japan Meets Bilbao」の様子(写真:渋谷区)

Networking Event “Japan Meets Bilbao”

 

The day before Food 4 Future, SSS co-hosted a networking event with Forward Fooding and CROSSBIE called “Japan Meets Bilbao”. Forward Fooding is a collaborative platform for the food and beverage industry, while CROSSBIE is a Berlin-based company that connects the startup ecosystem in Japan and Europe. The event included the Ecosystem Pitch where startup support organizations presented their activities. Sayaka Nakashima, Partnership Lead of SSS, joined and presented Shibuya’s startup initiatives including Shibuya Startup Visa program.


The event space was provided by
Talent Garden, a community and co-working space for startups. SSS connected with local foodtech startups and entrepreneurs who were considering expanding to Japan, investors, and startup support organizations and consulting firms from Japan.

 

ネットワーキングイベント「Japan Meets Bilbao」開催

 

SSSは「Food 4 Future」開催前日に、飲食業界のためのコラボレーション・プラットフォームを提供するForward Fooding、ベルリン拠点を置き日本と欧州のスタートアップエコシステムを繋げるCROSSBIEと共同でネットワーキングイベント「Japan Meets Bilbao」を開催しました。イベントでは、日本や欧州でフードテックスタートアップの支援を行う団体がそれぞれの活動を紹介するエレベーターピッチ企画「Ecosystem Pitch」を実施しました。また、起業家やスタートアップが自分たちのソリューションに関してピッチを行う「Pitch, Meet & Greet: 60-second pitches」やネットワーキングの時間を設けました。SSSからは、パートナーシップ担当の中嶋がエレベーターピッチに登壇し、渋谷区の魅力や、SSSの活動、スタートアップビザプログラムについて紹介しました。

会場となったイベントスペースは、スタートアップを支援するコミュニティ・コワーキングスペース、Talent Gardenによる提供です。日本進出に興味があるスタートアップや投資家、スタートアップ支援機関、日本からもフードテックスタートアップや企業、コンサルティング会社の方々の参加がありました。

Basque Culinary Center (Photo: Shibuya City)

Basque Culinary Centerにて(写真:渋谷区)

Visit to Basque Culinary Center and AZTI

 

Basque Culinary Center was founded in 2011 in San Sebastian in Spain’s Basque Country. It is a pioneering academic institution where research, training, and entrepreneurship coexist to develop and promote gastronomy. AZTI is a scientific and technological center with a presence in 45 countries and headquarters in the Basque Country. The institution offers products and technologies dedicated to the marine environment and food sectors, in line with the SDGs. We connected with local startups and entrepreneurs who are considering entering the Japanese market. 

Basque Culinary CenterとAZTIへの視察

 

Basque Culinary Centerは、2011年にスペイン・バスク地方サン・セバスチャンに設立され、ガストロノミーの開発と促進を目的に、研究、トレーニング、アントレプレナーシップが共存するエコシステムを提供しています。また、AZTIは、45カ国に拠点を持ち、バスク地方に3つの本社を構える科学技術センターです。同機関は、SDGsに基づき、海洋環境分野と食品分野に特化した製品と技術を提供しています。

The entrance of AZTI (Photo: Shibuya City)

AZTIエントランスにて(写真:渋谷区)

We connected with local startups and entrepreneurs who are considering entering the Japanese market. SSS will continue to strengthen ties with overseas partners to support more international startups entering Japan and build stronger connections with the Basque Country. If you are interested in collaborating with SSS or our Shibuya Startup Visa program, don’t hesitate to contact us, and follow us on social media to keep up-to-date on upcoming events!

 

More information on Shibuya Startup Visa program: https://shibuya-startup-support.jp/sws/

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「Food 4 Future」への参加を通じて、日本進出を検討している現地のスタートアップや起業家とつながることができました。引き続きSSSとして、スペイン・バスク地方との連携を強化しながら海外連携の取り組みを進め、海外スタートアップへの日本進出をサポートしてまいります。

今後開催するイベントやセミナーはソーシャルメディアにて公開いたしますので、ぜひフォローをお願いいたします。

 

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